През първите два месеца от войната между Израел и ивицата Газа бяха

...
През първите два месеца от войната между Израел и ивицата Газа бяха
Коментари Харесай

Рекорден брой убити журналисти и хуманитарни работници в Газа

През първите два месеца от войната сред Израел и линията Газа бяха убити рекорден брой публицисти и филантропични служащи. 

Това заяви журналистът на Voice of America (VOA), Кристина Кайседо Смит в своя репортаж от Вашингтон. Тя споделя по какъв начин терористичната офанзива на “Хамас ” на 7 октомври в Южен Израел погуби живота на редица публицисти.  

“Янив Зохар, прочут с това, че постоянно беше пръв, що се отнася до изключителните вести, имаше дълга кариера. Той работеше Асошиейтед пресс, както и за известен израелски вестник ”, оповестява Йехуда Перец.

“Хамас ” умъртви телевизионния публицист и фамилията му, споделя Перец.  

Няколко дни по-късно удар на ливанската граница умъртви журналиста на Ройтерс Исам Абдала и съществено рани няколко други.  

Разследване на " Ройтерс " откри, че израелски танков екипаж е умъртвил публицист на " Ройтерс ". 

Констатациите демонстрират, че Израелските сили за защита са знаели местоположението на новинарския екип. Два снаряда бяха изстреляни в бърза поредност, това беше съзнателно нахлуване против цивилни, което може да съставлява и военно закононарушение, споделят анализатори, представени от VOA. 

Международният представител на Израелските сили отговори на констатациите, заявявайки, че Израел не нападна публицисти.  
Абдала и Зохар са двама от над 60-те публицисти, убити в спор, разказан от Комитета за отбрана на публицистите (CPJ) като най-смъртоносния в историята. 

Загубата им оказва въздействие върху публиката, настояват анализатори. 

„ Тяхната работа е в действителност жизненоважна. Разчитаме на публицистите да бъдат нашите очи и уши в един спор, с цел да знаем, като интернационална общественост, какво се случва ”, разяснява Джоди Гинсбърг, президент на Комитета за отбрана на публицистите. 

Конфликтът умъртви хиляди цивилни, в това число повече от 130 филантропични служащи на Организация на обединените нации, предаде VOA. 

Пред централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк филантропичната група  " Лекари без граници " организира бдение в памет на свои сътрудници, убити в Газа. 
Предвид загубата на човешки живот, генералният секретар се базира на член 99 от Хартата на Организация на обединените нации. 

„ Член 99 гласи, че „ генералният секретар може да насочи вниманието на Съвета за сигурност всеки въпрос по негово мнение, който може да заплаши поддържането на интернационалния мир и сигурност “, уточни Стефан Дюжарик, представител на генералния секретар на Организация на обединените нации. 

„ Ясно е, че бойците и от двете страни ще се опитат да извърнат историите в своя изгода. Колкото повече хора предават информация, толкоз по-вероятно е да можем да получим уравновесена визия за това, което се случва ”, споделя Тим Доусън от Международна федерация на публицистите. 

Броят на убитите журналисти през първите два месеца от тази война надвишава този на войните в Ирак, където данните на Комитета за отбрана на публицистите демонстрират 32 убити през цялата 2006 година, а в Сирия са документирани 31 смъртни случаи през 2012 година, заяви VOA. 

„ Наистина е значимо за нас да документираме всеки един случай на погубен публицист, тъй като желаеме да подсигуряваме, че тези убийства и тези смъртни случаи са разследвани и отговорните ще бъдат подведени под отговорност “, разяснява Джоди Гинсбърг, президент на Комитета за отбрана на журналистите 

Докато краткотрайното преустановяване на огъня за освобождение на заложници и пандизчии завърши и Израел възобнови борбата против “Хамас ” в Газа, анализаторите предвиждат, че жертвите на цивилни, филантропични служащи и публицисти, които се пробват да опишат своите истории, ще набъбнат, споделя Кристина Кайседо Смит.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР